top of page
  • 1
  • Facebook
  • Instagram
Men with Calculator

property damage
car accidents

החוק מעניק למפקח עבודה להטיל עיצום כספי, שגובהו עד 35,000 ₪ , על מעסיק שהפר אחת מסדרה ארוכה של הוראות של דיני העבודה המפורטים בתוספת השנייה לחוק.

החוק גם מטיל על מנכ"ל של תאגיד את החובה לפקח ולנקוט את כל האמצעים הסבירים למניעת הפרה של ההוראות של דיני העבודה, ואם המנכ"ל לא פעל כך והתאגיד הפר הוראה, ניתן להטיל עיצום כספי גם על המנכ"ל בצורה אישית.

מעסיק, מנכ"ל או מזמין שירות שיש כוונה להטיל עליו עיצום כספי בגין הפרה של הוראה בחוקי עבודה, המנויה בתוספת השנייה​ לחוק, יקבל תחילה הודעה בדבר הכוונה להטיל עליו עיצום כספי.

מעסיק שקיבל הודעה כאמור, רשאי לעיין בכל החומר הראיות הרלוונטי הנוגע לעניין, ועומדת לו הזכות לטעון בתוך 30 יום את טענותיו בדבר הכוונה להטיל עליו עיצום כספי או ביחס לסכומו.

קיימות שלוש רמות של עיצום כספי, בהתאם לחומרת העבירה ובהתאם להבחנה האם מדובר במעסיק המעסיק עובד שלא לצורך עסק או במסגרת עסק:

רמה 3

חלה לגבי הפרה של ההוראות בחוקי העבודה המפורטות בחלק ג' של התוספת השנייה שבחוק, כגון: איסור הלנת שכר לפי החוק להגנת השכר, התשי"ח – 1958, אי הפרשות לפנסיה לפי צווי הרחבה לפנסיה חובה, או אי תשלום שכר מינימום לפי חוק שכר מינימום
תשמ"ז-1987.

רמה 2

חלה לבי הפרה של ההוראות בחוקי העבודה המפורטות בחלק ב' של התוספת השנייה שבחוק, כגון: אי מתן חופשה שנתית לפי חוק חופשה שנתית, התשי"א –1951, או הפרת החובה לשלם גמול שעות נוספות לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א -1951.

רמה 1

חלה לגבי הפרה של ההוראות בחוקי העבודה המפורטות בחלק א' של התוספת השנייה שבחוק, כגון: החובה לנהל פנקס חופשה לפי חוק חופשה שנתית, התשי"א –1951, או החובה לקבוע תקנון לפי החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998.

האם ניתן לבטל או להפחית עיצום כספי שהוטל על מעסיק?

במקרים מסוימים קיימת אפשרות למעסיק לפנות למפקח הממונה על התיק בבקשה להפחתת סכום העיצום הכספי, בהתאם לתקנות להגברת האכיפה של דיני העבודה (הפחתה של סכום העיצום הכספי), תשע"ב-2012 המאפשרות הפחתה של סכום העיצום עד לשיעור מקסימאלי של 50% בשל הפרה.

כמו כן, מעסיק רשאי להגיש ערר לוועד ערר על ההחלטה להטיל את העיצום הכספי. על החלטת וועדת הערר ניתן לערער בבית הדין לעבודה.

לעיצום כספי שלא שולם במועד מתווספים הפרשי הצמדה וריבית, עבור התקופה שמהיום שנקבע לתשלום ועד לתשלום בפועל. סכום העיצום הכספי מתעדכן ב-1 בינואר של כל שנה, בהתאם לעליית המדד. 

מדיניות האכיפה מנהלית של חוקי עבודה

במסגרת הליך הבירור המנהלי מוצע למעסיקים שממצאי החקירה בעניינם ייבחנו בהתאם למדיניות האכיפה של מנהל הסדרה ואכיפה של משרד העבודה .

הפנייה יכולה שתהיה בעקבות תלונה של עובד, חקירה יזומה או מסירת נתונים בהקשר המעסיק על ידי המל"ל.

בהתאם למסמך מדיניות האכיפה, יישום המדיניות יתאפשר במצבים בהם אישר ממונה על עיצומים כספיים שהתקיימו תנאי הסף הבאים:

  1. המעסיק הפסיק את ההפרה ותיקן אותה ככל שהיא ניתנת לתיקון.

  2. לעניין התיקון ניתן אישור של בודק שכר מוסמך.

  3. מנהל התאגיד אישר בחתימתו כי הפסיק ותיקן את ההפרות וכן ננקטו אמצעים למניעת הישנות ההפרות.

להלן מספר דוגמאות ממסמך המדיניות 

מסמך המדיניות קובע כי אם אין אינדיקציה ראשונית על כוונה להפר את הוראת החוק, המנהל לא יטיל עיצום כספי ולא ימציא התראה מנהלית. 

לדג': במקרה של אי תשלום מלוא הסכומים המגיעים לעובד, אך הסכום שלא שולם אינו עולה על 5% או תשלום שכר באיחור, שלא יעלה על 7 ימים קלנדריים או אי ניהול פנקס חופשה שנתית כאשר ימי החופשה מנוהלים במסמך אחר שנמסר לעובד וכו'.

מסמך המדיניות גם קובע מקרים בהם מעשה אחד מהווה 2 הפרות או יותר. 

לדג': מעסיק שלא שילם לעובד גמול שעות נוספות וחלפה התקופה הקבועה כהלנת שכר בחוק הגנת השכר, הפר באותו מעשה שתי הפרות, אי תשלום שעות נוספות והלנת שכר. במקרה של מעשה כאמור, יינתן עיצום אחד או התראה אחת (הסנקציה תינתן לפי מדרג ההפרות בהתאם לתוספת השנייה ובכפוף לחריגים הקבועים במסמך המדיניות). 

במסמך המדיניות נקבע כי:

במקרים של שתי הפרות בדרגות חומרה שונות – תוטל הסנקציה על ההפרה החמורה ביותר. 

במקרים של שתי הפרות בדרגת חומרה זהה – הסנקציה תינתן באופן המפורט בנספח א' למסמך המדיניות.

הטלת עיצום כספי על מנכ"ל  של תאגיד שהוא המעסיק

חוקי העבודה מטילים על מנכ"ל של תאגיד שהוא המעסיק החובה לפקח ולנקוט באמצעים סבירים למניעת הפרות של הוראות בחוקי העבודה.

במקרה שנמצא כי המעסיק הפר הוראות שקובעות אחריות אישית של המנכ"ל, כאמור, רשאי המפקח הממונה להטיל עיצום כספי ישירות גם על מנכ"ל התאגיד וזאת לא לפני שנתן למנכ"ל התראה לפעול לצורך הפסקת ההפרה או הישנותה ולמרות ההתראה לא ננקטו על ידו האמצעים הנדרשים.

העיצום הכספי שניתן להטיל על המנכ"ל הוא בשיעור של 50% מסכום העיצום הקבוע לאותה הפרה ביחס למעסיק יחיד המעסיק עובד שלא לצורך עסק.

מנכ"ל שהוטל עליו עיצום כספי יכול לפנות למפקח הממונה על מנת לבטל את החיוב  האישי ולצורך כך עליו לשכנע אותו כי הוא ביצע את המוטל עליו במסגרת תפקידו ו/או במסגרת ההנחיות שניתנו לו במסגרת הבירור 

כמו כן, רשאי מנכ"ל שהוטל עליו עיצום כספי לפנות בבקשה להפחתת סכום העיצום שהוטל עליו.

להלן הנסיבות שבהתקיימותן ניתן להפחית את העיצום הכספי שהוטל על מנכ"ל בתאגיד שהוא מעסיק (עד לתקרת הפחתה מקסימאלי של 45%)

  1. המפקח הממונה שוכנע כי המנכ"ל נקט אמצעים להפסקת ביצוע ההפרה על ידי התאגיד או למניעת הישנותה

  2. המפקח הממונה שוכנע כי ההפרה נגרמה בשל נסיבות אישיות חריגות של המנכ"ל המצדיקות הפחתה של העיצום, או שהתקיימו בו נסיבות אישיות קשות המצדיקות שלא למצות עמו את הדין (במקרה כזה, הפחתת העיצום טעונה אישור היועץ המשפטי של משרד העבודה).

bottom of page